Вести из библиотеке

ПОШТОВАНИ ЧЛАНОВИ!

Приморани смо да вам се обратимо са молбом за коју смо заиста мислили да је непотребно уопште и помињати. 

 

Књига у библиотеци представља заједничко добро, и према њој се треба тако и односити. То углавном подразумева свест о томе да ће исту књигу и после вас неко пожелети да прочита.

Сваком читаоцу треба дозволити да сам одабере омиљене одломке, цитате, реченице, да закључке извуче сам, без ичије сугестије. Сигурни смо да вам је позната слика човека који чита. То је свет затворен за спољне утицаје. Зато вас молимо да се уздржите од потребе да утичете на следећег читаоца и у књизи не остављате своје коментаре, не подвлачите омиљена места, јер ТИМЕ САМО СКРЕЋЕТЕ ПАЖЊУ НА СЕБЕ, ГУРАТЕ СЕ ГДЕ ВАМ МЕСТО НИЈЕ - У ТУЂИ ЗАТВОРЕНИ СВЕТ. Оставите и другоме право да ужива у књизи и сам извуче своје закључке тако што га нећете подвлачењем наводити на своје. 

Писањем по књизи књигу сводите на пуки увезани заменљиви папир.

Ако вам се нека реченица допадне толико да морате да је запамтите, запишите је у своју свеску. 

Уколико писање по књизи доживљавате као вид комуникације са будућим читаоцима, треба да знате да за то служе друштвене мреже.

Књига се од коришћења троши и оштећује, и ма колико је пазили, она има свој век трајања. Стога је крајње неодговорно насилно јој скраћивати век. 

Књиге које су оштећене толико да се не могу читати - одлазе у стари папир.

Ова књига управо одлази у стари папир...
  

 

Препорука за читање