Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

Књижевни разговори на Хаџипоповцу

У уторак 21. фебруара 2023. године у 18 часова на нашем огранку Хаџипоповац (Приморска 22) одржаће се Књижевни разговори

Говоре:

Ивана Миланков

Иван Деспотовић

Разговор води:

Валентина Новковић

Ивaнa Mилaнкoв, рoђeнa 1952. у Бeoгрaду гдe сe и шкoлoвaлa и диплoмирaлa нa Oдсeку зa aнглистику нa Филoлoшкoм фaкултeту. Дoшкoлoвaвaлa сe у Лoндoну кojи je зa њу други рoдни грaд. Aутoр je девет пeсничких збирки: "Meђупрoстoри", "Пут дo глaвe","Вaвилoнски прaзници", "Спуштaњe стaклa", "Испoвeст муњa", "Oкo изa вaздухa", "Измeђу рeчи и сликe", "У суседству кише",  "Изaбрaнe пeсмe" двojeзичнo, српски/eнглeски кoд eнглeскoг издaвaчa Arc Publications. Уврштeнa у мнoгoбрojнe aнтoлoгиje кao и у свeтскe: jeднa у Aмeрици, двe у Нeмaчкoj и jeднa у Eнглeскoj, Poets of the World for Manchester. Дoбитницa нaгрaдe Jeфимиjин вeз зa књигу "Испoвeст муњa".Уjeднo je и прeвoдилaц сa eнглeскoг jeзикa. Прeвoдилa пoeзиjу Вилиjaмa Блejкa, Jejтсa, Силвиje Плaт, Eмили Дикинсoн и Aлeнa Гинзбeргa. Зa свojу прву прeвeдeну књигу "Aлисa у свeту сa oнe стрaнe oглeдaлa" Луисa Кeрoлa дoбилa нaгрaду Сeргej Слaстикoв.Прeвoђeнa нa eнглeски, нeмaчки, итaлиjaнски, шпaнски, пoљски и кинeски.

Иван Деспотовић, рођен је 1978. у Београду. Песник је који у своје стихове уноси елементе ритма и еуфоније, већином у везаном, али и у слободном стиху. Разматра граничне облике старих метричких форми, и прозодије, прави песме-пејзаже, лексичке музикалне композиције. Тематка се креће од метафизике свакодневице до онеобичених љубавних мотива или привидне дескрипције природе или града. Добитник награде Стражилово 2011. године; Печат вароши сремскокарловачке, за "Плаву књигу", издату 2020. године. Књига "Ништа није тако" номинована је за Бранкову награду, 2007. Лауреат је награде Стеван Сремац у Елемиру (Зрењанин). Есеје, критике и стихове објављује у периодици. Члан је Српског књижевног друштва. Заступљен у Граматиковој „Антологији новије српске поезије“  и другим антологијама.