Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

ДАНИ БЕОГРАДА, 17. 04. 2024.

У оквиру манифестације ДАНИ БЕОГРАДА, у Библиотеци “Милутин Бојић”, Илије Гарашанина 5, у среду 17. априла 2024. са почетком у 19 часова биће одржан програм

"Развој и мене Теразија приказане кроз збирку старих разгледница и фотографија Милоша Јуришића"

уз предавање и пројекцију слика.


Милош Јуришић, рођен у Београду, где ради као фотограф Музеја науке и технике. Фотографијом је почео да се бави у 16. години. Већ у двадесетим, понесен лепотом старих породичних фотографија, почео је да их сакупља, налазећи их на састанцима нумизматичара и других колекционара. Скоро истовремено, заинтересовао се и за архитектуру, пре свега за историју архитектуре Београда, а трагајући за изгледом града у прошлости почиње да сакупља и старе разгледнице, које данас чине знатнији део његове колекције.


Збирка обухвата фотографије из породичног наслеђа, које је аутор допуњавао спасавањем вредних фотографских примерака са пијаца, аукција и неретко заборављених места. Фото-колекција Милоша Јуришића је добро позната. Њени сегменти су обавезни део многих историјских и културолошких изложби и значајних фотографских публикација, Јуришић је сарађивао са многим музејима, кустосима и ауторима, а кроз њихове изложбе и књиге колекција је представљена у Србији, Америци, Јапану, Немачкој, Аустрији, Хрватској.


Значај ове колекције важан је за сагледавање историје фотографије у Србији, као и за развитак фотографске културе уопште.