Илије Гарашанина 5, 11000 Београд 011/ 32 42 418 biblioteka@milutinbojic.org.rs

dan-biblioteke-1.jpg Награда „Милутин Бојић“ за младе песнике  свечано је уручена Радомиру Д. Митрићу из Крагујевца у уторак, 19. маја 2015, у оквиру прославе Дана библиотеке.
Стручни жири на челу са Милетом Аћимовићем Ивковим једногласно је оценио да је Митрићев циклус песама најбољи од 149 радова пристиглих на конкурс који је установила Бибиотека „Милутин Бојић“ уз подршку Министарства културе и информисања. Стручни жири оцењивао је радове који су послати под шифром, тако да су име победника, као и још четворо оних који су ушли у најужи избор, сазнали тек по доношењу одлуке.

Свечану плакету Митрићу је уручила прошлогодишња победница Награде „Милутин Бојић“, студенткиња из Чачка Милица Милосављевић, чија је прва збирка песама „Тамне интимности“ управо изашла из штампе. Књига је објављена у издању Библиотеке „Милутин Бојић“, а до следећег конкурса библиотека ће издати и Митрићеву збирку, с обзиром да главна награда управо предвиђа штампање књиге.

 

Пре уручења награде, директор библиотеке Јовица Кртинић осврнуо се на период од прошлогодишњег дана библиотеке, наводећи да је постигнуто низ значајних резултата. Пре свега, Кртинић је навео да је уз подршку Министарства културе и информисања, основана дигитална библиотека (www.digitalna.milutinbojic.org.rs), која је својим решењима стала уз раме најбољим дигиталним библиотекама у Србији и региону. Такође, он је истакао и да су завршени радови на спомен-читаоници Милутина Бојића, а учињени су и први кораци (идејно решење) ка уређењу дворишта библиотеке, које ће заправо бити прва летња читаоница у Београду. Библиотека је по први пут организовала веома успешну изложбу у оквиру манифестације Ноћ музеја, на коју је дошло близу 500 посетилаца.

Кртинић се осврнуо и на установљење Награде „Милутин Бојић“ наводећи да библиотека на тај начин даје шансу младим ствараоцима, да њихова дела угледају светло дана. Објављивањем прве збирке песама прошлогодишњој победници конкурса Милици Милосављевић, библиотека је обновила и издавачку делатност, у оквиру које ће бити ускоро бити објављена најмање једна књига Милутина Бојића, у част чијег рођења је и установљен Дан библиотеке.
Директор библиотеке најавио је да ће библиотека наредних дана добити потпуно редизајниран сајт, прилагођен мобилним уређајима, а у најскорије време ће бити формиран фонд књига на страним језицима у оквиру матичног одељења библиотеке.
Прославу Дана библиотеке својим присуством увеличали су најближи рођаци Милутина Бојића – синовац Мирко, са супругом Марином и ћерком Зојом. Поред њих, свечаности су присуствовали представници општине Палилула, Градског секретаријата за културу, као и председник Управног одбора библиотеке Зоран Николић и члан УО Владан Николић.